O grupare de traficanți de persoane din Brașov care ar fi exploatat, prin muncă, zeci de bărbați pe care i-ar fi obligat să muncească pe șantierele din Marea Britanie, a fost destructurată, marți, în urma unei acțiuni comune a Poliției Metropolitane din Londra și a procurorilor DIICOT de la București. Potrivit anchetatorilor, oamenii erau lăsați fără acte, cazați în condiții mizere și obligați să muncească până la epuizare. Ca să nu fugă, erau păziți cu strictețe.
Procurorii DIICOT și ofițerii BCCO Brașo au reușit să anihileze una dintre cele mai mari grupări de trafic de persoane din țară, împreună cu procurorii Serviciului de procuratură al Coroanei din Marea Britanie și Poliția Metropolitană din Londra.
Acțiunea s-a desfășurat, concomitent, în România și Marea Britanie, iar anchetatorii au descins la nouă adrese din Brașov și șase la Londra, fiind vizate 18 persoane.
Conform DIICOT, gruparea a început să se coaguleze în februarie 2017, când opt peroane care conviețuiau împreună în cadrul unor relații de familie specifice membrilor comunității rrome s-au gândit să recruteze persoane provenite din familii sărace și numeroase, fără școală, pe care să le exploateze pe șantierele din Marea Britanie.
Echipele de muncitori necalificați trebuiau să fie formate din bărbați tineri, în putere, care să poată susține muncile grele. Convinși să plece în Anglia pentru salarii mari, muncitorii ajungeau să fie cazați în condiții mizere și să muncească fără să fie plătiți, sub amenințare. În schimbul muncii depuse, primeau, ocazional, sume foarte mici de bani.
Procurorii au precizat că, de foame, oamenii erau nevoiți, de multe ori, să caute în pubele. Atunci când sfârșiți de foame și oboseală refuzau să mai iasă la muncă, oamenii erau bătuți cu bestialitate de traficanții care îi păzeau.
Potrivit DIICOT, victimele au fost exploatate în regiunea Kingsbury, în domeniul construcțiilor, și au fost recrutate în mod direct de către traficanți.
Din exploatarea acestor oameni, traficanții au reușit să câștige aproximativ 250.000 de lire sterline, bani care au fost investiți în achiziționarea de mașini de lux, bijuterii, terenuri și construirea unor vile.
Procurorii români susțin că, deocamdată, în județul Brașov au fost identificate 29 de victime, patru dintre acestea fiind minore, iar în Marea Britanie au fost identificate 55 de victime care au fost preluate în centre de protecție unde urmează să le fie acordat sprijin material și consiliere medicala și psihologică.
Totodată, au fost descoperite diverse sume de bani, bijuterii de aur, documente care atestă transferul mai multor sume de bani și pașapoarte.